Фактори, от които зависи САК 

Съдържанието на алкохол в кръвта (САК) зависи от много фактори: количеството консумиран алкохол, пол, тегло, лични навици, дали човек се е хранил преди/по време на консумацията. Едно и също количество алкохол при различните хора ще доведе до различно ниво на САК.

При равна консумация, жените са по-податливи на влиянието на алкохола от колкото мъжете и техният САК е по-висок, заради разликата в телесното тегло, в структурата на мастната тъкан и хормоналния баланс.

Ефектът също така зависи от скоростта на пиене – ако се изпие много за кратко време, черният дроб няма да успее да разгради всичкия алкохол и теговото ниво в кръвта ще се повиши бързо и дълго ще остане с високи стойности. 

При консумация на алкохол на гладен стомах, същият се абсорбира по-бързо от организма и съответно САК се покачва по-бързо, отколкото когато пием на пълен стомах. Затова се нахранете се добре, преди консумация на алкохол. 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter