×

Notice

One of the files that is needed for the correct operation of the System - CW Gears plugin appears to be missing! Please install a fresh copy of the latest version to fix this issue.

Защо се чувствам пиян?

Алкохолът, употребен в големи количества, засяга нервите, които предават сигнали на мозъка в тялото, като ги забавя. 

Етанолът е интоксикиращата част на алкохола, неговите молекули са толкова малки, че действително могат да преминават през пространствата между мозъчните клетки. В тези пространства, молекулите си взаимодействат чрез невро-предавателните вещества и рецептори, които осигуряват всички действия на мозъка.

За щастие, организмът ни предупреждав, когато започнем да прекаляваме. В случай, че почувстваме тези признаци при нас или ги забележим при нашите приятели, нека намалим или просто да спрем употребата на алкохол. Последното нещо, което вероятно желаем, е да изгубим контрол над себе си и/или да приключим случката в болницата.

Реакциите на нашето тяло също се забавят, а  ако продължим да пием, ще почувстваме липса на координация или нестабилност на краката. Нашият говор  може да стане объркан и е възможно да започнем да виждате двойно. Ако сме изпили голямо количество алкохол,  е възможно да почувстваме силни емоции  - например, без конкретна причина, да станем агресивни или тъжни. Тъй като разсъдъкът ни е засегнат, възможно е  да започнем да правите неща, които нормално не правим - от танцуване на масата, до прибиране с непознат вкъщи. А това може да се окаже крайно опасно.

Класически признаци на алкохолно опиянение:

  • Чувстваме се замаяни
  • Започваме да губим смисъла на нещата, които казваме
  • Започваме да губим равновесие
  • Започваме да виждаме двойно

Следете за тези признаци и при вашите приятели.

Полезен съвет е да се нахраните преди да консумирате алкохол. Не разрешавайте друг да ви долива чашата, тъй като ще Ви бъде трудно да следите колко алкохолни напитки поемате. Пийте бавно и винаги консумирайте вода/безалкохолни напитки задно с алкохол. Така ще предотвратите обезводняването на организма.