Алкохолът и по-възрастните

С напредване на възрастта, хората могат да станат по-чувствителни към ефектите на алкохола. Една от причините е, че метаболизмът на по-възрастните хора е по-бавен и алкохолът остава в техните тела по-дълго. Също така, количеството на водата в тялото намалява с възрастта. В резултат - по-възрастните хора имат по-високо съдържание на алкохол в кръвта си, отколкото зрелите, след употреба на едно и също количество напитки. 

Употребата на твърде много алкохол в тази възраст може да влоши съществуващи здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, проблеми с черния дроб, както и проблеми с паметта.

Освен това, някои медикаменти си взаимодействат с етанола и водят до прекомерно отпускане и съответно до голям риск от злополуки. Ето защо, комбинираната употреба на алкохол и лекарства може да създаде проблеми дори при отговорна консумация на алкохол.

В някои случаи се използват медикаменти, които потискат определени функции на централната нервна система (например обезболяващи). Употребата на алкохол, дори в малки количества, увеличава вторичните ефекти. А при смесване на алкохол с успокоителни значително нараства рискът от предозиране.

Препоръчваме инструкциите за употреба на лекарства, да се четат внимателно преди каквато и да е употреба на алкохол. В случай, че нямате достатъчно информация, моля, консултирайте се с Вашия лекар.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter