Шофирането и употребата на алкохолни напитки е несъвместима и опасна комбинация. НИКОГА НЕ ШОФИРАЙТЕ СЛЕД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ, защото съществува голям риск да нараните себе си или други хора, да бъдете санкционирани или задържани от полицията и/или подведени под съдебна отговорност.

 Алкохолът действа като депресант на мозъка и потиска сетивата, а за да управлявате безопасно автомобил, вие се нуждаете от добро зрение, правилно разсъждение и бързи реакции.  Дори малко количество алкохол може да влоши преценката и реакциите ви на пътя и да ви постави в сериозен риск.

 

Въздействие на алкохола върху способностите за шофиране:

  • Ниво на алкохола 0,2-0,5 на хиляда

Преценката за дистанция и скорост на приближаващи превозни средства е изкривена. Водачът ще е склонен към поемане на по-големи рискове, особено при опасни маневри като изпреварване или шофиране прекалено близо до предното превозно средство.

  • Ниво на алкохола 0,5-0,8 на хиляда

Зрението е засегнато, което води до забавена реакция при червен сигнал или стоп-светлини. Водачът е склонен да кара прекалено бързо или да преценява грешно разстоянията при наближаване на завой. За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия.

  • Ниво на алкохола над 0,8 на хиляда

Водачът е склонен да надценява способностите си. Зрението е дотолкова засегнато, че водачът може да не забележи навреме велосипедисти, пешеходци или паркирани коли, за да ги избегне.

В Европа, консумацията на алкохол е причина за 40% от смъртните случаи и 25-30% от травмите при пътните катастрофи. В България 5 % от пътно-транспортните нарушения са свързани с употребата на алкохол. Три питиета увеличават 10 пъти риска от пътно-транспортни произшествия .

Ако отивате на гости при приятели, излизате на вечеря или просто да пийнете по нещо, решете още преди това, какво ще правите с автомобила си, как ще се приберете в края на вечерт; кой ще бъде шофьор на връщане или ще е по-добре да ползвате такси/обществен транспорт, за да да стигнете безопасно до дома си.

 За повече информация, моля виж http://karaiotgovorno.com/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter