Опасности от напиването при шофиране

Напиването повишава риска от злополука, скандал, опасност при прибиране в къщи, възможност да станем жертва на грабеж или сексуално насилие.

Така че, ако Вие или някой от Вашите приятели почувствате, че сте стигнали до момента на напиване,  погрижете се един за друг, планирайте още преди излизане как ще се приберете обратно и отделете достатъчни пари за непредвидени случаи. Въпреки че  лицата, които имат висока толерантност към алкохола може да не  усещат, че са под неговото въздействието, те също са подложени на сериозен риск от увреждане на здравето.

Последици
Краткосрочно, консумацията на алкохол води до еуфория. С напредване на времето и употребата, намалява координацията и равновесието, понижава вниманието, възприятието, способността за разсъждение и самоконтрол. Поради тези причини, алкохолът се свързва с опасно поведение, което представлява увеличен риск от транспортни нараняване и злополуки.

Младите шофьори са много повече изложени на риск поради тяхната неопитност и по-голямата склонност да рискуват, специфична за възрастта им. Поради първоначалното еуфорично състояние, шофьорът започва да се чувства по-смел, но всъщност не може да контролира навременно реакциите си.

В Европа, консумацията на алкохол е причина за 40% от смъртните случаи и 25-30% от травмите при пътни катастрофи. 3 чаши увеличават 10 пъти риска от пътнотранспортни произшествия .

В България, голям % от пътно-транспортните нарушения са свързани с употребата на алкохол. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter