Алкохол и възраст

АЛКОХОЛЪТ И НЯКОИ БОЛЕСТИ

Консумацията на алкохол може да увреди организма ни повече, ако страдаме от някоя хронична болест. В такива случаи моля, обърнете се към Вашия личен лекар. Ето някои съвети за отговорна консумация при:

Диабет
При диабет е желателно да не употребявате алкохол, но ако при специален случай Ви се наложи, моля следвайте следните съвети

Никога не консумирайте алкохол на празен стомах; алкохолът ще се абсорбира много по-бързо в кръвоносната система и може да доведе до хипогликемия
Изберете напитки с ниско съдържание на захар, като например сухо вино или бира
Ако стриктно следите теглото си, не забравяйте, че всички алкохолни напитки съдържат калории
За всеки случай винаги носете в себе си някаква форма на идентификация, че страдате от диабет.
Алергия, астма
Ако сте алергични?
При алергичните към алкохола, дори малки количества алкохол могат да предизвикат алергична реакция. Симптомите са главоболие, сърбеж, кожни обриви, колики, диария, астма, подуване на очи и лице. Ако се появяват такива симптоми след като сте консумурали алкохол, веднага се обрънете за помощ към Вашия личен лекар.

Ако имате астма?
Ако астмата се активира от серни съединения, като например серен двуокис, тогава не трябва да се консумират ферментирали напитки.

Алкохолът е предназначен за умерена консумация от здрави и пълнолетни хора. Употребата на алкохол в по-големи количества води до алкохолно опиянение, чиито класически признаци са:

o    Еуфория
o    Замаяност
o    Влошаване на вниманието и самоконтрол
o    Загуба на равновесие
o    Влошаване на паметта и зрението

Появата на тези предупредителни сигнали означава, че е време да намалим темпото и/или да спрем консумацията на алкохол, защото е много вероятно да прекалим и да навредим на здравето си. 

Неразумната употреба на алкохол може сериозно да повлияе върху всички важни системи на Вашето тяло. Вижте как:

 

Поради анатомо-физиологични особености на възрастта, черният дроб на подрастващите трудно преработва алкохола и дори малки количества от него могат да доведат до алкохолно отравяне и да нанесат сериозни вреди на младия организъм и най-вече на мозъка. Затова употребата на алкохол от непълнолетни лица е опасна и вредна.

Специалистите делят въздействията, които алкохолът има върху младежите на краткотрайни и дълготрайни.
 

Краткотрайни въздействия:

•проблеми със зрението, слуха, координация на ръце и крака

•проблеми със способността за възприемане на емоции и мисли

•изкривяване на способността за вземане на решения

•включване в компании и среди, които са неблагоприятни за развитието на младите хора

 

Дълготрайни въздействия:

 •загуба на апетит

 •недостиг на витамини

 •стомашни болки

 •увреждане на нервната система  и сърцето

  • цироза или рак на черния дроб
  • загуба на паметта
  • риск от алкохолно отравяне или алкохолна кома
  • импотентност/безплодие
  • влошено представяне в училище и дори изпадане от образователната система

 

Законодателството на България забранява продажбата на алкохол на непълнолетни лица до 18 години. 

Научните изследванията показват, че мозъкът продължава да се развива до 25 годишна възраст. Много учени се опасяват, че консумирането на прекомерни количества алкохол по време на този критичен период в развитието на човек, може да доведе до увреждания на мозъчната функция за цял живот, особено що се отнася до паметта, двигателните умения и координацията. Затова е от голяма важност, младите хора 18-25г да се придържат към умерена и отговорна консумация. 

Препоръчваме на родителите, да разговарят искрено с децата си за ефектите на алкохола, като им дават шанс да изразяват свободно своите мисли и чувства. За повече информация по въпроса за превенция на ранната употреба на алкохол от непълнолетни, моля посетете: http://predi18.org/ 

Повечето млади, пълнолетни хора в Европа и у нас се наслаждават на алкохолни напитки в умерено количество и без риск за здравето си.

Има и случаи, когато се прекалява с употребата на алкохол. Затова помнете:

Не употребявайте алкохол, АКО ЩЕ УПРАВЛЯВАТЕ АВТОМОБИЛ, КОГАТО РАБОТИТЕ С МАШИНИ И/ИЛИ НА ГОЛЯМА ВИСОЧИНА.  

Никога не смесвайте АЛКОХОЛ с ЛЕКАРСТВА, ако не сте се съветвали преди това с Вашия лекар.

Никога не смесвайте АЛКОХОЛ с НАРКОТИЦИ 

Препоръките за умерена употреба на алкохол за здрави и пълнолетни хора в България се определят от МНЗ:

http://ncphp.government.bg/files/hranene-bg.pdf

Моля, запомнете: Редовната прекомерна употреба на алкохол може да доведе до сериозни здравословни проблеми и дори смърт, проблеми с властите, също така може да намали шансовете Ви за социална реализация и да Ви донесе други неочаквани негативи.

Консумирането на алкохол по време на бременност има вреден ефект върху нормалното развитие на плода. Бременните жени, които употребяват алкохол трябва да знаят, че етанолът преминава през плацентата, където се осъществява обмяна на веществата между майката и плода и стига до кръвта на нероденото. Тъй като черният дроб на бебето все още е в процес на развитие и не функционира, съществува реална опасност алкохолът да засегне органите и тъканите и най-вече нервната му система. Употребата на алкохол по време на бременност може да предизвика спонтанен аборт, преждевременно раждане, преносване на плода или така наречения Фетален алкохолен синдром (състояние на психически и физически дефекти, които могат да се развият в плода, поради наличност на алкохол в кръвта на майката).

Вижте  още на http://bremennost.bg/fetalen-alkoholen-sindrom.html#ixzz3PMT39wyF

Не е установен лимит на безопасна консумация на алкохол от бременни жени. За всеки случай, когато сте бременна или планирате да забременеете, не употребявайте алкохол.

Всяка жена, която се притеснява относно употребата на алкохол по време на бременност, трябва да се обърне за съвет към личния си лекар. Информирането на лекаря за консумацията на алкохол по време на бременността е много важно, защото позволява ранно диагностициране на Фетален алкохолен синдром. Ранното диагностициране на синдрома предлага възможност за правилно лекуване и избягване на усложнения. 

Препоръчва се жените с хроничен алкохолизъм да потърсят специализирана помощ, за да лекуват това заболяване (чрез психологическа помощ или дезинтоксикация) преди възможна бременност, за да дадат шанс за нормално физическо и психично развитие на бъдещите си деца.

Фетален алкохолен синдром (ФАС) е термин, който се отнася до голяма гама от поведенчески и физически проблеми, които биха могли да възникнат в резултат от употребата на алкохол по време на бременност. Признаците и вторичните симптоми на това заболяване могат да бъдат:

•    забавяне растежа на плода преди раждането и свързаното с това  под-нормено тегло на бебето

•    нарушения на централната нервна система

•    характерни лицеви малформации (FAS) – променена физиономия, малка глава, плоско лице, малки очи. Тези черти се разпознават много трудно особено в ранна възраст и са много видими около 2-3 годишна възраст на детето

•    вродени увреждания на сърцето, бъбреците и др. 

•    увредено зрение и слух

•    намалена подвижност на ставите

•    херния

•    увреждане на мозъка

Употребата на алкохол на работното място може да наруши изпълнението на служебните задължения, тъй като засяга координацията и скоростта на реакция, отслабва зрението и слуха, влияе върху мисленето и разсъдъка.

Повишеното съдържание на алкохол в кръвта (САК) води до резки промени в настроението, които могат да доведат до конфликти и дори насилие.

Последиците от употребата на алкохол на работното място се изразяват в спадане на производителността и резултатността на труда, неефективно използване на работното време, закъснения или отсъствия от работа, засяга отношенията с колектива, води до непристойно поведение, недисциплинираност и негативен имидж за фирмата.

Употребата на алкохол на работното място увеличава риска от злополуки и може да застраши живота Ви и живота на хората около вас. Ако имате такива проблеми, потърсете помощ от специализираните за целта  институции: http://www.ncn-bg.org/consult_center/kc_sofia.html

Особено опасна е употребата на алкохол при работа с машини или на височина, поради нарушена координация и възприятие на заобикалящата ни действителност.

С напредване на възрастта, хората могат да станат по-чувствителни към ефектите на алкохола. Една от причините е, че метаболизмът на по-възрастните хора е по-бавен и алкохолът остава в техните тела по-дълго. Също така, количеството на водата в тялото намалява с възрастта. В резултат – по-възрастните хора имат по-високо съдържание на алкохол в кръвта си, отколкото зрелите, след употреба на едно и също количество напитки. 

Употребата на твърде много алкохол в тази възраст може да влоши съществуващи здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, проблеми с черния дроб, както и проблеми с паметта.

Освен това, някои медикаменти си взаимодействат с етанола и водят до прекомерно отпускане и съответно до голям риск от злополуки. Ето защо, комбинираната употреба на алкохол и лекарства може да създаде проблеми дори при отговорна консумация на алкохол.

В някои случаи се използват медикаменти, които потискат определени функции на централната нервна система (например обезболяващи). Употребата на алкохол, дори в малки количества, увеличава вторичните ефекти. А при смесване на алкохол с успокоителни значително нараства рискът от предозиране.

Препоръчваме инструкциите за употреба на лекарства, да се четат внимателно преди каквато и да е употреба на алкохол. В случай, че нямате достатъчно информация, моля, консултирайте се с Вашия лекар.

Консумацията на алкохол може да увреди организма ни повече, ако страдаме от някоя хронична болест. В такива случаи моля, обърнете се към Вашия личен лекар. Ето някои съвети за отговорна консумация при:

Диабет

При диабет е желателно да не употребявате алкохол, но ако при специален случай Ви се наложи, моля следвайте следните съвети

  • Никога не консумирайте алкохол на празен стомах; алкохолът ще се абсорбира много по-бързо в кръвоносната система и може да доведе до хипогликемия
  • Изберете напитки с ниско съдържание на захар, като например сухо вино или бира 
  • Ако стриктно следите теглото си, не забравяйте, че всички алкохолни напитки съдържат калории
  • За всеки случай винаги носете в себе си някаква форма на идентификация, че страдате от диабет.

Алергия, астма

Ако сте алергични?
При алергичните към алкохола, дори малки количества алкохол могат да предизвикат алергична реакция. Симптомите са главоболие, сърбеж, кожни обриви, колики, диария, астма, подуване на очи и лице. Ако се появяват такива симптоми след като сте консумурали алкохол, веднага се обрънете за помощ към Вашия личен лекар.

Ако имате астма?
Ако астмата се активира от серни съединения, като например серен двуокис, тогава не трябва да се консумират ферментирали напитки.