Винена дестилатна спиртна напитка
(Гроздова и винена ракия)
Списък на съставките:
- Винен дестилат
- Вода
- Захар (ако се използва)
- Цвят: обикновен карамел (ако се използва)
Производствен процес:
Винената дестилатна спиртна напитка се произвежда изключително чрез дестилация до 86 об. % на вино, подсилено вино за дестилация или винен дестилат, дестилиран под 86 об. %. Той трябва да има минимално съдържание на летливи вещества 1,25 г /л чист алкохол и максимално съдържание на метанол от 2 г на литър чист алкохол.
Когато винената дестилатна спиртна напитка е отлежала, същата може да продължи да се пуска на пазара като „винена дестилатна спиртна напитка“, при условие че периодът на отлежаване е най -малко 1 година или 6 месеца, ако зреенето се извършва в бъчви с вместимост по-малко от 1000 литра.
Алкохолен градус
Винената дестилатна спиртна напитка, продавана в търговската мрежа, има минимално алкохолно съдържание от 37,5 об.%.
Разрешено
Добавянето на карамел за адаптиране на цвета; добавянето на захар за „закръгляне“ на вкуса. Добавянето на захар ще бъде ограничено до максимум 20 г/1 л; и използване на традиционни методи.
Неразрешено
Добавянето на друг вид алкохол и използването на ароматизанти.