Водка

 

Съставки

 

  • Зърнен/ръжен/картофен/винен етилов алкохол от земеделски произход
  • Вода
  • Захар (ако се използва)

Производствен процес:

Водката се произвежда от етилов алкохол със земеделски произход с висок алкохолен градус, понякога наричан „неутрален“ алкохол, който може да се произведе от различни земеделски суровини и трябва да се дестилира при минимум 96 об. %. Земеделските суровини ферментират с помощта на дрожди, след което следва дестилация, така че органолептични характеристики на суровините и на всякакви странични продукти от процеса на ферментация да бъдат селективно намалени.

Алкохолът, използван за производството на водка, трябва да отговаря на строги аналитични параметри, включително максимално ниво на метанол от 0,1 г на литър чист алкохол. Етиловият алкохол може да бъде повторно дестилиран и/или ректифициран и може да бъде обработен с помощни средства, включително с активен въглен, така че да придаде на алкохола специални органолептични свойства.

Когато водката се произвежда от селскостопански суровини, различни от зърнени култури или картофи, те трябва да бъдат посочени на етикета.

Алкохолен градус

Водката, предлагана в търговската мрежа, има минимално алкохолно съдържание от 37.5 об. %.

Разрешено

Добавянето на естествени ароматични вещества, присъстващи в дестилата, получен от суровините. Водката може също да бъде подсладена, за да „закръгли“ вкуса. Добавянето на захар е ограничено до 8 г на литър водка.

Неразрешено

Водката не може да се оцветява.