Дестилатна спиртна напитка (допълнена от името на плода или ядките), получена чрез накисване и дестилация

 

Списък на съставките:

 

  • Плодове или ядки, определени в т.16 от приложение I на Регламент 787/2019, подложени на накисване в етилов алкохол от земеделски произход и дестилация
  • Вода
  • Захар (ако се използва)

Производствен процес:

Дестилатната спиртна напитка (получен чрез мацерация и дестилация) се произвежда от една от 32 -те посочени в Регламент 2019/787 суровини (плодове и ядки). Плодовете или ядките, които могат да бъдат ферментирали или частично ферментирали, трябва също да се мацерират (напоят с алкохол, за да се извлекат или концентрират аромати) и след това да се дестилират при по-малко от 86 об %.

Като част от процеса могат да се добавят максимум 20 л етилов алкохол от земеделски произход и/или дестилат (получен от същата суровина) за всеки 100 кг използвани плодове. Когато се продава на потребителите, името на продукта трябва да бъде „дестилатна спиртна напитка, предшествана от името на суровината“, последвано от „получена чрез мацерация и дестилация“ на предния етикет на бутилката.

Алкохолен градус

Дестилатните спиртни напитки (получен чрез мацерация и дестилация), предлагани в търговската мрежа, имат минимално алкохолно съдържание от

37,5 об.%.

Разрешено

Добавяне на подсладители. Добавянето на захар е ограничено до 18 г на 1 л. Тези спиртни напитки, които са отлежали най-малко една година в контакт с дърво, могат да добавят карамел, за да коригират цвета.

Неразрешено

Дестилатната спиртна напитка (получен чрез мацерация и дестилация) не трябва да бъде овкусена или оцветена.