Зърнена дестилатна спиртна напитка
Списък на съставките:
- Зърнен дестилат
- Вода
- Захар (ако се използва)
- Цвят: обикновен карамел
Производствен процес:
Зърнената дестилатна спиртна напитка е произведена само от зърнени култури, включително ечемик, царевица, овес, пшеница и елда. Зърнените култури се накисват във вода, след това се сушат и натрошават. Натрошените зърнени култури се смесват с гореща вода и ензими с цел извличане на захарите им и след това сладката течност ферментира с помощта на мая. Следва дестилация.
За да може зърнената дестилатна спиртна напитка да бъде обозначавана с официалното наименование „зърнено бренди“, тя трябва да е произведена чрез дестилация до 95 об. % на ферментирала мъст изцяло от зърнени култури, притежаваща органолептични характеристики, дължащи се на използваните суровини.
Алкохолен градус
Зърненените дестилатни спиртни напитки, предлагани в търговската мрежа, имат минимално алкохолно съдържание от 35 об.% (“Корн” е с минимално алкохолно съдържание от 32 об.%).
Разрешено
Добавянето на карамел за адаптиране на цвета. Добавянето на захар за „закръгляване“ на вкуса (максимум 10 г/1 л зърнена дестилатна напитка). В официалното наименование „зърнена дестилатна спиртна напитка“ или „зърнено бренди“ думата „зърнени(о)“ може да бъде заменена с наименованието на зърнената култура, използвана изключително за производството на спиртната напитка.
Неразрешено
Добавянето на друг вид алкохол и използването на ароматизанти.