Ракия

 

Съставки

 

  • Дестилат
  • Вода
  • Захар (ако се използва)


Производствен процес:

Ракията е спиртна напитка, произвеждана на целия Балканския полуостров и традиционна напитка за България. Традиционните български спиртни напитки Плодова ракия, Гроздова акия, Винена ракия и Джиброва ракия са дефинирани в чл. 123 на Закона за виното и спиртните напитки. По състав и органолептични характеристики ракията съответства на категорията Wine spirit Brandy, а плодовата ракия – на плодова дестилатна спиртна напитка от Регламент 2019/787, Гроздова и Винена ракия – на Винена дестилатна спиртна напитка, а Джиброва ракия – на Дестилатна спиртна напитка от гроздови джибри. Ракията се получава чрез дестилация на ферментирали плодове като сливи, дюли, череши, джанки и др. или вино, или гроздови джибри.

Процесът на дестилация се нарича още варене или печене. Първоначално ракията е безцветна, но тя може да придобие жълтеникав до кафеникав цвят при отлежаване в бъчви или след оцветяване с различни разрешени за целта добавки – обикновено карамел. Специфични са само правилата за производство на Гроздова ракия – получава се само от вино и се бутилира на 40 об. %.

Защитени в Европейската комисия и вписани като ракии с географско указание са следните български напитки: Троянската сливова ракия, Ловешката сливова ракия, Сухиндолската гроздова ракия, Сунгурларската гроздова ракия, Стралджанската мускатова ракия, Сливенската перла, Поморийска гроздова ракия, Карловска гроздова ракия, Бургаска мускатова ракия, Карнобатската гроздова ракия, Гроздовата ракия от Търговище и Ямболската гроздова ракия.

Алкохолен градус

Ракията, продавана в търговската мрежа, има минимално алкохолно съдържание от 37,5 об. %. Гроздовата ракия е с минимално алкохолно съдържание 40 об. %.

Разрешено

Оцветяване чрез добавяне на карамел. Добавяне на захар за крайно оформяне на вкуса в следните количества: -за Винена, Гроздова и Джиброва ракия до 20 г за литър; – за Плодова ракия до 18 г за литър

Неразрешено

Добавяне на етилов алкохол от земеделски произход, разреден или не, ароматизиране. Последното се допуска за Винена, Гроздова и Джиброва ракия, получени по традиционни методи на произвоство, например анасонлийка, гюлова или ракия с люта чушка. За Плодова ракия не е разрешено оцветяване. Допуска се само добавяне на обикновен карамел за напитка, отлежавала в контакт с дървесина най-малко една година.