РОМ

 

Съставки

 

  • Дестилат от захарна тръстика (меласа, сироп или сок)
  • Вода
  • Захар (ако се използва)
  • Цвят: карамел (ако се използва)

Производствен процес:

Ром е спиртна напитка, произведена изключително чрез дестилация на продукта, получен чрез алкохолна ферментация на меласа или сироп, получени при производството на захарна тръстика, или на самия сок от захарна тръстика, дестилирана до 96 об. %, така че дестилатът да притежава осезаемо специфичните за рома органолептични характеристики. Думата „традиционен“ може да допълни всяко от регистрираните географски указания за ром, когато алкохолът а) е произведен само със суровини с произход от мястото на производство, б) е дестилиран при по-малко от 90 об.%, в) съдържа летливи вещества от 2.25г или повече на литър чист алкохол и д) не е подсладен.

Алкохолен градус

Ромът, предлаган в търговската мрежа, има минимално алкохолно съдържание от 37,5 об.%.

Разрешено

Използването на карамел за адаптиране на цвета (във всички ромове с изключение на тези с наименование „традиционни“) и добавяне на захар за „закръгляне“ на вкуса. Добавянето на захар е ограничено до максимум 20 г на литър ром)

Неразрешено

Добавянето на всякакъв друг алкохол и използването на ароматизанти.