Сайдер

 

Списък на съставките:

 

  • Дестилат от ябълков сайдер/Дестилат от крушов сайдер/Дестилат от смес на ябълков и крушов сайдер
  • Вода
  • Захар (ако се използва)
  • Цвят: обикновен карамел (ако се използва)


Производствен процес:

Ябълкова дестилатна спиртна напитка, крушова дестилатна спиртна напитка и ябълково-крушова дестилатна спиртна напитка се произвеждат чрез дестилация на ферментирал ябълков или крушов сайдер при по-малко от 86 об.%, така че полученият дестилат да има ароматът и вкусът на използваните плодове.

Минималното съдържание на летливи вещества е 2 г/1 л чист алкохол (lpa), а максимално съдържание на метанол е 10 г/lpa. Напитката, която традиционно се произвежда чрез ферментация ябълки и круши, се нарича „сайдер“.

Алкохолен градус

Ябълковите, крушови и други сайдери, предлагани в търговската мрежа, имат минимално алкохолно съдържание от 37,5 об. %.

Разрешено

Добавянето на карамел за адаптиране на цвета и добавянето на захар за „закръгляне“ на вкуса. Крайният продукт не може да съдържа повече от 15 г/1 л подслаждащи продукти, изразени като инвертна захар.

Неразрешено

Добавянето на етилов алкохол от земеделски произход и използването на ароматизанти.