За родители и пораснали деца

С тийнейджър у дома

Неминуемо идва момент, когато вашето дете пораства. Ако до тогава сте изградили здрава връзка и взаимно доверие, тийнейджърът ще продължи да търси вашия съвет и мнение.

Когато Вашият тийнейджър излиза, погрижете се:

  • да разберете къде и с кого планира да прекара времето си
  • да се е нахранил добре
  • да зареди батерията на мобилния си телефон, за да може се обади, ако възникне проблем
  • закарайте го с кола и се уговорете да го приберете обратно в уречения вечерен час
  • напомнете му, да не оставя чашата си без наблюдение, защото е възможно някой да му добави алкохол или наркотик, без да знае
  • да не остава сам сред непознати
  • да не се качва в автомобил на употребил алкохол или наркотици шофьор

Как да говорим с деца за алкохол?

Превенцията на ранната употреба на алкохол започва в семейството с водещата роля на родителите.

Откритото, искрено общуване между родител и дете помага за изграждане на здрава връзка и доверие.

В предучилищна възраст

В тази възраст децата започват да имитират видяното от родителите си, като форма на изучаване на заобикалящия ги свят. Затова е достатъчно родителите да бъдат добър модел за подражание на своите деца и ако те консумират алкохол умерено и отговорно, то първата стъпка към отлагане на ранната консумация за техните деца вече е направена.

7- 8 годишните
В тази възраст разговорите за алкохола може да бъдат свързани с неща, които децата познават и разбират. Добър вариант е и гледането на видео/филми/телевизия заедно с детето, което може да предостави на родителя възможност да разговаря по теми като алкохола, като обсъжда заедно с него видяното и го окуражава да задава на свой ред въпроси. Децата са любопитни как функционира тялото им, така че моментът също е подходящ и за разговори за здравето и как да се избягват продукти, които биха могли да навредят. 

9 -12 годишните

Годините в начален и среден клас са решителен момент за развитието на децата. Те стават все по-самостоятелни, в училище се сблъскват с нови предизвикателства и ново обкръжение. Това е подходящ момент за  открити разговори относно алкохола и опасностите от ранната му употреба. В този период започва да нараства влиянието и на връстниците, затова е важно децата да умеят да отстояват своята позиция и да казват „НЕ“ при натиск от обкръжението си. 

13 –18 годишните

В този период родителят трябва само да напомня на детето вече научените неща и да се концентрира върху поддържането на отворена комуникация. Юношите са по-предразположени към рисковани поведения. Като се добави увеличената им нужда от независимост, може да се очаква, те да пренебрегват или да не зачитат съветите на родителите си. Ако Вашият тинейджър обаче се чувства обгрижен и уважаван като личност, шансовете, той/тя да говори открито за своите емоции и проблеми, са много по-големи. Децата желаят да бъдат харесвани и приети от връстниците си и се нуждаят от доверие и независимост. Добре е, родителят да се въздържа, да дава прекомерно много съвети в този етап от развитие на детето си, да не го „тормози” или заплашва, а по-скоро да акцентира върху обичта и подкрепата.

Как да научим детето да казва “НЕ”

Доброто самочувствие на Вашето дете стимулира желанието му за независимост от чуждото мнение. Подкрепяйте самостоятелността му, неговото лично възприятие за уникалност и неговата позиция. Поговорете с детето си за това, че има ситуации, в които ще се чувства под натиск от своите връстници да пие алкохол, но че има елегантни начини да откаже. Дайте му съвет да търси приятели, които споделят неговите ценности. Научете  го да е отговорно към себе си и своето здраве и че свободата означава отговорност.

Можете да научи детето на няколко техники, с които да устоява на 
натиска на обкръжението да консумира алкохол:

 

„Не, благодаря. Опитвал съм алкохол и вкуса не ми хареса“

„Не, благодаря. Утре рано имам мач/състезание/ контролно“

„Не, благодаря. Алкохолът е вреден преди 18, хайде вместо това да покараме скейтборд/ да поиграем на новата ми игра. 

С ТИЙНЕЙДЖЪР У ДОМА

Неминуемо идва момент, когато вашето дете пораства. Ако до тогава сте изградили здрава връзка и взаимно доверие, тийнейджърът ще продължи да търси вашия съвет и мнение.

Когато Вашият тийнейджър излиза, погрижете се:

  • да разберете къде и с кого планира да прекара времето си
  • да се е нахранил добре
  • да зареди батерията на мобилния си телефон, за да може се обади, ако възникне проблем
  • закарайте го с кола и се уговорете да го приберете обратно в уречения вечерен час
  • напомнете му, да не оставя чашата си без наблюдение, защото е възможно някой да му добави алкохол или наркотик, без да знае
  • да не остава сам сред непознати
  • да не се качва в автомобил на употребил алкохол или наркотици шофьор

Симптоми на алкохолно натравяне:

  • При съдържание на алкохол в кръвта около 0,3-1,2% се наблюдават следните симптоми: лека психомоторна възбуда, еуфория, бъбривост, самоувереност, влошаване на вниманието и самоконтрола.
  • При съдържание на алкохол в кръвта около 0,9 до 2,5% се наблюдават следните симптоми: нарушено равновесие, зачервяване на лицето, силно изразена психомоторна възбуда, емоционална нестабилност, влошаване на паметта и зрението.
  • При съдържание на алкохол в кръвта около 1,8 и 3,0% се наблюдават следните симптоми: отпуснатост, дезориентация, повръщане, сънливост, прогресивно влошаване на загуба на зрителните възприятия, повишаване прага на болката, унесеност, гърчове, делириум до кома; mри състояние на дълбока кома  липсват рефлекси, дишането е неправилно, кожа на лицето е бледа, покрита със студена лепкава пот,  устните са със синкав цвят, пулсът е слаб,  телесната температура е ниска, долавя се силна миризма на ацетон; може да настъпи спиране на дишането и сърдечната дейност .

Ако подозирате, че някой има алкохолно отравяне, обадете се на 112 и извикайте линейка. Останете до съответното лице, докато се появи специализирана помощ.

Какво става, ако

Сте решили да не пиете?
Ако решите, да не пиете алкохол, хората около нас би трябвало да Ви подкрепят и не трябва, да се чувствате притискани или насила да консумирате алкохол.

Съществуват много причини като здравето, семейството, обществото, поради които можете да избегнете консумацията на алкохол. Това може да стане по лични, културни и религиозни съображения.

Здравословният начин на хранене, добре подържаната фигура, редовното спортуване и въздържането от тютюнопушене също биха били от полза за Вашето здраве.

Притеснени сте от това, колко пиеете?
Лицата, които чувстват, че не могат да контролират количеството изпит алкохол в границите на умерената консумация, би трябвало да престанат да пият и/или да се  консултират  с лекар.

Пиенето може да Ви достави известно ‘съживяване’, но в по-дълъг период то само засилва чувството на депресираност. Ако Ви е трудно, да се справите сами с тази ситуация, препоръчително е, да се обърнете за помощ към личния си лекар. Хубаво е, да сте били при него, преди да са възникнали проблеми. Така и самият лекар ще е в по-добра позиция да ни помогне, ако това се наложи.