Шофирай безопасно

Алтернативи на шофирането в нетрезво състояние

Ако отивате на гости при приятели, излизате на вечеря или просто да пийнете по едно, е важно да решете още преди да излезете с автомобила си, как ще се приберете в края на вечерта. Ето няколко алтернативи на шофирането в нетрезво състояние:

  • Вместо да шофирате в нетрезво състояние, можете да ползвате такси или градски транспорт.
  • „Шофьор на компанията“  е човекът, доброволно приел да не пие алкохол дадената вечер и да откара своите приятели след приключване на купона. Това е полезна практика, чрез която всички стигат безопасно по домовете си.
  • Ползвайте услугата Drink&Drive ( моля, вижте меню ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ)
  • Винаги може да оставите автомобила си на охраняем паркинг, след като сте употребили алкохол и да повървите пеша, ако растоянието не е голямо.

Грижете се за своите приятели, не ги оставяйте да шофират след употреба на алкохол. 

За повече информация, моля виж http://karaiotgovorno.com/

Какво е ‘САК’?

Съдържание на алкохол в  кръвта (САК), концентрация на алкохола в кръвта, алкохолно проникване или накратко САК показва количеството на алкохол в кръвта на човек. САК може да бъде измерено чрез издишвания въздух, чрез кръвна проба или чрез урина. Полезно е да се знае, че след консумирането на 10 грама етанол/чист алкохол, съдържанието на алкохол в кръвта (САК) достига своя пик след 30-45 минути.

Измерването на концентрацията на алкохол в кръвта се използува от полицията за установяване на това, колко сте пили и се отбелязва като „тегло на обем”, или още наричано промил. Например, 1 промил =1 грам етанол в 1 литър кръв. САК от 0,10% означава, че един човек има една единица чист алкохол на  всеки 1000 единици кръв (г/л.)

Нивото на алкохола в кръвта зависи от много фактори: вид и количество на питието, пол, тегло, лични навици на консумация на алкохол, дали човекът се е хранил и др. Едно и също количество алкохол при различните хора ще доведе до различно ниво на САК.

В България, Законът за движението по пътищата  определя  граница на САК от 0,5% при шофиане, след което възниква наказателна отговорност. Препоръчително е, преди да пътуваме с автомобил в чужбина, да се информираме предварително, какви са законните граници за съдържание на  алкохол в кръвта в съответната държава,  тъй като законовите лимити са различни в различните държави.

Алкохолът се неутрализира от организма със скорост от близо една алкохолна единица (10гр. чист алкохол/етанол) на час. Ако човекът е пил много предната вечер, нивото на алкохол в кръвта му на следващата сутрин може все още да е над законовата граница. Процесът НЕ може да се ускори с пиене кафе или вземане на студен душ. Броенето на единици и опитите да се прецени нивото на алкохол в кръвта не са надеждни.

ФАКТОРИ, ОТ КОИТО ЗАВИСИ САК

Съдържанието на алкохол в кръвта (САК) зависи от много фактори: количеството консумиран алкохол, пол, тегло, лични навици, дали човек се е хранил преди/по време на консумацията. Едно и също количество алкохол при различните хора ще доведе до различно ниво на САК.

При равна консумация, жените са по-податливи на влиянието на алкохола от колкото мъжете и техният САК е по-висок, заради разликата в телесното тегло, в структурата на мастната тъкан и хормоналния баланс.

Ефектът също така зависи от скоростта на пиене – ако се изпие много за кратко време, черният дроб няма да успее да разгради всичкия алкохол и теговото ниво в кръвта ще се повиши бързо и дълго ще остане с високи стойности. 

При консумация на алкохол на гладен стомах, същият се абсорбира по-бързо от организма и съответно САК се покачва по-бързо, отколкото когато пием на пълен стомах. Затова се нахранете се добре, преди консумация на алкохол. 

Алтернативи на шофирането в нетрезво състояние

Ако отивате на гости при приятели, излизате на вечеря или просто да пийнете по едно, е важно да решете още преди да излезете с автомобила си, как ще се приберете в края на вечерта. Ето няколко алтернативи на шофирането в нетрезво състояние:

  • Вместо да шофирате в нетрезво състояние, можете да ползвате такси или градски транспорт.
  • „Шофьор на компанията“  е човекът, доброволно приел да не пие алкохол дадената вечер и да откара своите приятели след приключване на купона. Това е полезна практика, чрез която всички стигат безопасно по домовете си.
  • Ползвайте услугата Drink&Drive ( моля, вижте меню ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ)
  • Винаги може да оставите автомобила си на охраняем паркинг, след като сте употребили алкохол и да повървите пеша, ако растоянието не е голямо.

Грижете се за своите приятели, не ги оставяйте да шофират след употреба на алкохол. 

За повече информация, моля виж http://karaiotgovorno.com/

Защо се чувствам пиян?

Алкохолът, употребен в големи количества, засяга нервите, които предават сигнали на мозъка в тялото, като ги забавя. 

Етанолът е интоксикиращата част на алкохола, неговите молекули са толкова малки, че действително могат да преминават през пространствата между мозъчните клетки. В тези пространства, молекулите си взаимодействат чрез невро-предавателните вещества и рецептори, които осигуряват всички действия на мозъка.

За щастие, организмът ни предупреждав, когато започнем да прекаляваме. В случай, че почувстваме тези признаци при нас или ги забележим при нашите приятели, нека намалим или просто да спрем употребата на алкохол. Последното нещо, което вероятно желаем, е да изгубим контрол над себе си и/или да приключим случката в болницата.

Реакциите на нашето тяло също се забавят, а  ако продължим да пием, ще почувстваме липса на координация или нестабилност на краката. Нашият говор  може да стане объркан и е възможно да започнем да виждате двойно. Ако сме изпили голямо количество алкохол,  е възможно да почувстваме силни емоции  – например, без конкретна причина, да станем агресивни или тъжни. Тъй като разсъдъкът ни е засегнат, възможно е  да започнем да правите неща, които нормално не правим – от танцуване на масата, до прибиране с непознат вкъщи. А това може да се окаже крайно опасно.

Класически признаци на алкохолно опиянение:

  • Чувстваме се замаяни
  • Започваме да губим смисъла на нещата, които казваме
  • Започваме да губим равновесие
  • Започваме да виждаме двойно

Следете за тези признаци и при вашите приятели.

Полезен съвет е да се нахраните преди да консумирате алкохол. Не разрешавайте друг да ви долива чашата, тъй като ще Ви бъде трудно да следите колко алкохолни напитки поемате. Пийте бавно и винаги консумирайте вода/безалкохолни напитки задно с алкохол. Така ще предотвратите обезводняването на организма.

Следете за тези класически признаци за напиване при Вас и Вашите приятели, когато консумирате алкохол:

  • Чувствате се замаяни
  • Започвате да губите смисъла на нещата, които казвате
  • Започвате да губите равновесие
  • Започвате да виждате двойно

Полезен съвет е, да се нахраните преди консумация на алкохол, за да не ви прилошава или да не припаднете – най-малко подложете с един сандвич. Не разрешавайте да ви доливат чашата, тъй като по този начин ще ви бъде трудно да следите колко алкохолни напитки поемате. Пийте бавно и винаги консумирайте безалкохолни напитки между/по време на чашите с алкохол. По този начин ще позволите на организма, да разгради по-бързо изпития алкохол.

Опасности от напиването при шофиране

Напиването повишава риска от злополука, скандал, опасност при прибиране в къщи, възможност да станем жертва на грабеж или сексуално насилие.

Така че, ако Вие или някой от Вашите приятели почувствате, че сте стигнали до момента на напиване,  погрижете се един за друг, планирайте още преди излизане как ще се приберете обратно и отделете достатъчни пари за непредвидени случаи. Въпреки че  лицата, които имат висока толерантност към алкохола може да не  усещат, че са под неговото въздействието, те също са подложени на сериозен риск от увреждане на здравето.

Последици
Краткосрочно, консумацията на алкохол води до еуфория. С напредване на времето и употребата, намалява координацията и равновесието, понижава вниманието, възприятието, способността за разсъждение и самоконтрол. Поради тези причини, алкохолът се свързва с опасно поведение, което представлява увеличен риск от транспортни нараняване и злополуки.

Младите шофьори са много повече изложени на риск поради тяхната неопитност и по-голямата склонност да рискуват, специфична за възрастта им. Поради първоначалното еуфорично състояние, шофьорът започва да се чувства по-смел, но всъщност не може да контролира навременно реакциите си.

В Европа, консумацията на алкохол е причина за 40% от смъртните случаи и 25-30% от травмите при пътни катастрофи. 3 чаши увеличават 10 пъти риска от пътнотранспортни произшествия .

В България, голям % от пътно-транспортните нарушения са свързани с употребата на алкохол. 

ЗАКОНЪТ ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА урежда правилата за движение по пътищата, както и изискванията и санкциите към водачите на МПС. Ето какво казва той за употребата на алкохол по време на шофиране:

Водачът на пътно превозно средство е длъжен да не управлява пътно превозно средство под въздействието на алкохол, наркотици или други упойващи вещества.

Чл. 102. (Изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) На водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно превозно средство се забранява да предоставя моторното превозно средство на водач, който е под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества, или на неправоспособен водач.

Чл. 171. (Доп. – ДВ, бр. 43 от 2002 г., изм. и доп., бр. 51 от 2007 г.; доп., бр. 43 от 2008 г.; изм., бр. 54 от 2010 г.; доп., бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:

1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:

б) (изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установена с медицинско изследване или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух, или е под въздействието на друго упойващо вещество, както и при отказ да бъде проверен с техническо средство или да даде кръв за медицинско изследване-до решаване на въпроса за отговорността му, но за не повече от 6 месеца; при наличие на медицинско изследване от кръвна проба по реда на чл. 174, ал. 4 установените стойности са определящи;

и) (нова – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) на собственик, който допуска или предоставя управлението на моторно превозно средство на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребило алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или друго упойващо вещество – за срок до един месец.

Чл. 174. (Изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г.; изм., бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.)(1) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 43 от 2002 г., изм., бр. 51 от 2007 г.; изм. изцяло, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух.

(2) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 43 от 2002 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв.

(3) (Доп. – ДВ, бр. 43 от 2002 г., изм. и доп., бр. 51 от 2007 г.; изм., бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.

Полезна информация:

В Европа повечето държави са поставили граница за допустимо съдържание на алкохол в кръвта при шофиране до 0.5 промила. Границата е такава в Германия, Италия и Франция и др.. Някои страни са малко по-толерантни и допускат горна граница от 0.8 промила, както е в Люксембург, Великобритания и Ирландия. В Норвегия, Швеция и Полша е забранено да се надхвърлят 0.2 промила, а в други страни като Румъния, Чехия и Унгария апаратът задължително трябва да отчете 0.0 на хиляда, иначе сте в нарушение. Запазването на абсолютна трезвеност не е лесно като се има предвид алкохолното съдържание на някои хранителни продукти и медикаменти. Добре е, когато пътувате зад граница, да се запознаете предварително с националните норми.