Провери фактите

Митове за алкохола?

Здравейте, колко много наистина знаете за отговорната консумация на алкохол? Проверете, колко от следните твърдения са МИТ и колка са ИСТИНА?

Алкохолът има сгряващ ефект
Мит
 

Точно така, това е мит. Алкохолът разширява повърхностните кръвоносни съдове и създава измамно усещане за сгряване. Тъй като алкохола засилва топло-обмена, организмът дори започва да изстива по-бързо.
Истина
Грешен отговор, това е мит!
От алкохол се пълнее
Мит
Грешен отговор, това е истина.
Истина
Правилен отговор! Алкохолът е калоричен – в един грам алкохол се съдържат 7 калории, но тези калории са „празни“, те не съдържат хранителни вещества, които организмът да използва. Това означава 100 калории в чаша вино, които помагат за натрупване на „вредни мазнини“.

Алкохол ml Въгл, g kcal
Бира тъмна 500 12 167
Бира, светла 500 7.5 145
Вино, бяло 100 1 65
Вино, десертно 100 6 90
Вино, розе 100 2.4 62
Вино, червено 100 0.5 70
Водка 100 231
Джин 100 231
Ликьор 50 5 120
Ром 100 231
Уиски 100 250
Шампанско 100 3.7 126
Алкохолът увеличава потентността и желанието за секс
Мит
Точно така, това е мит. Противно на всеобщото разбиране, колкото повече пиете, толкова повече нервни центрове, отговарящи за сексуалната възбуда, се деактивират и съответно я намаляват. Системната прекомерна употреба на алкохол дори може да доведе до импотентност.
Истина
Грешен отговор, това е мит!
Хапването на мазна храна след парти ще помогне да изтрезнеете по- бързо.
Мит
Точно така, това е мит. Когато мазната храна стигне стомаха ви, алкохолът, който сте консумирали по време на вечерта, вече ще е усвоен от организма. Мазната храна няма да помогне на черния ви дроб да преработи алкохола по-бързо. Всъщност комбинацията от алкохол и мазна храна може да допринесе за появата на киселинен рефлукс, което означава, че ще се чувствате още по-лошо през нощта. За по-бързото изтрезняване няма да помогнат вземането на студен душ, пиенето на силно кафе и физическите упражнения, а само времето и почивката.
Истина
Грешен отговор, това е мит!

 

Съществува лек и твърд алкохол.
Мит
Точно така, това е мит. Не съществува лек и твърд алкохол. Това, което има значение е количеството чист алкохол в една напитка.
Истина
Грешен отговор, това е мит!