#ДАОСТАНЕМВБЕЗОПАСНОСТ

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ #ДАОСТАНЕМВБЕЗОПАСНОСТ
ПО ВРЕМЕ НА КАРАНТИНА

Дайте си ясна сметка защо започвате да употребявате алкохол, кога започвате и колко често го правите. Важно е да следите консумацията си, за да не придобивате нездравословни нови навици, от които ще Ви е трудно да се откажете в края на карантина.

От съществено значение за пълнолетните, които консумират алкохолни напитки у дома е да запазят това само като източник на удоволствие и приятна възбуда, което означава да се придържат към ниско-рисковите нива на алкохолен прием! Прекомерната консумация на алкохол в къщи може да има редица неблагоприятни последици, като потенциално увеличаване на паданията и нараняванията; домашно насилие и намалено внимание и/или неразположение, което може да се отрази негативно на мерките за социално дистанциране. Съвети за умерена консумация: измервайте с мерителна чаша (джигър) какво наливате в чашата си, редувайте с вода, избягвайте да доливате и никога не пийте на гладно.

Пиенето с цел справяне със стреса и тревожността вероятно ще има обратен ефект. Ако това е, което чувствате, моля, ограничете или намалете консумацията на алкохол, а ако Ви е твърде трудно, потърсете медицинска помощ. Съвети за борба с безпокойството: поддържайте връзка със семейството и приятелите; поддържайте активна рутина; гледайте по-малко новините; намерете си ново хоби; спете и си почивайте добре; докато работите вкъщи, правете редовни почивки, излизайте на свеж въздух и спазвайте работното си време (насоки на СЗО).

Как да поддържаме здравето си по време на пандемия. Прекомерната консумация на алкохол може да отслаби имунната система и да направи тялото Ви по-податливо на инфекции, които трябва да се избягват по време на пандемия. Световната здравна организация (СЗО) подчертава, че здравословният начин на живот ще накара тялото Ви да работи по-добре, включително ще повищи имунитета. Храненето със здравословни храни, с много плодове и зеленчуци, поддържане на физическа активност, отказване от тютюнопушенето, ограничаване или избягване на алкохола и достатъчно сън са ключови компоненти в здравословния начин на живот за всеки човек.