Aлкохолът и ние
- Алкохолът и ние
- Факти за алкохола
- Стандартна напитка?
- Умерена употреба
- Неподходяща употреба
- Кога употребата става злоупотреба?
- Прекомерна употреба на алкохол
- Рискове от прекомерна употреба
- КАК ДА ИЗМЕРИМ КОЛИЧЕСТВОТО ЧИСТ АЛКОХОЛ В ЕДНА НАПИТКА
- Видео
- КОЛКО КАЛОРИИ ИМА В ЛЮБИМАТА ВИ НАПИТКА?
Кратка история на алкохола
Производството и консумацията на различни видове алкохол са известни още от най-древни времена. Ако в далечното минало повечето от дестилираните продукти са били използувани като лекарство, като са се продавали в аптеки, днес количеставата продаван алкохол са се увеличили многократно, а алкохол може да се намери във всеки магазин, наред с основните хранителни продукти.
Историята на алкохола и неговата употреба има, според различни исторически документи, много стари корени. Първите отбелязани алкохолни напитки са били ферментиралите напитки. Както бирата, така и виното са се появили, според специалистите, почти през един и същ период, преди около 6000 години. Бирата била много популярно питие в Египет, докато в Гърция и Рим предпочитаното питие било виното. Виното обаче било консумирано смесено с вода и то не заради еуфорията която предизвиква, а като добавка, необходима за подобряване качеството на водата.
В древността, дестилацията била много често срещана практика, използвана най-вече при създаване на така необходимото масло, парфюма. Първоначално техниката била относително проста – в съд, в който се поставяли ароматни растения или различни летливи вещества, се слагал слой вълна, който съдържал ланолин. Под това покривало, ароматните изпарения се смесвали и попивали в него. След това вълната била изтисквана и по този начин е възникнало парфюмираното масло.
По-късно се появили различни съдове, като най-модерният от тях бил наречен аламбик, появил се в Александрия, Египет. Чрез контакта с градовете, най-близки до арабския свят, Сицилия и Испания, технологията на дестилацията е проникнала и в Европа. Двама будни каталунци станали известни благодарение на придобитите знания относно получаването на продукт, наречен „спиритус” или „вода на живота”- eau de vie”. Продуктът се разпространил много бързо в европейските държави. В Шотландия се наричал ”wisce beatha”, от където идва наименованието ‘уиски’. Също така, наименованието ‘вода на живота’ се е запазило и в Русия, като думата водка е умалителното на думата вода.
В българските земи, изкуството на правене на вино е завещано от древните траки, отпреди 3600 години. Заради култа си към бог Дионис, траките започнали отглеждането на лозата и усвоили майсторството на правене на свещения елексир. Откритата в нашите земи – в култовото тракийско селище Старосел, каменна вана за вино за пореден път показва, че траките са ползвали тази опияняваща вълшебна течност в ритуалите си и виното е било част от тяхното ритуално ежедневие. Траките предали лозата и майсторството си за правене на вино на гърците, които го разпространили из целия свят.
Алкохолът е другото име на етанола или етиловия алкохол. Съществуват много неофициални наименования на алкохола и много видове алкохолни напитки – наливна и бутилирана бира, вино, твърд алкохол и сайдер. Всички тези напитки съдържат етанол – това, което сме свикнали да наричаме най-общо “алкохол”. Етанолът се произвежда чрез естествен процес, в който маята превръща захарта от плодове, зърнените култури и дори захарната тръстика, в алкохол. Чистият алкохол е безцветна, прозрачна течност, а процесът на добиването му се нарича ферментация.
Ферментация
Алкохолът се създава, когато маята атакува захарта. Този малък организъм расте и се размножава, като се храни със захар от плодове или зърнени култури. В хода на процеса се получава въглероден двуокис и алкохол.
Захар → енергия + алкохол + въглероден двуокис
Видове алкохолни напитки
При производството на вино, маята въздейства върху захарта, съдържаща се в намачканото грозде. Различните сортове грозде придават различен аромат и цвят на виното. За производството на сайдер се използват смачкани ябълки. Бирата се произвежда от зърнени култури – обикновено ечемик, към който се прибавя хмел за аромат.
Грозде -> вино, шампанско
Ябълки -> сайдер
Ечемик -> бира
Количеството алкохол в течността може да бъде увеличено чрез процеса на дестилация. По този начин се произвеждат спиртните напитки като уиски, джин, водка, коняк, ракия, ром. Тези напитки обикновено съдържат 40% чист алкохол. В процеса на дестилация водата и алкохолът се отделят чрез изпаряване, като по този начин се постига по-висока концентрация на етанол.
«СТАНДАРТНА НАПИТКА» е термин за КОЛИЧЕСТВОТО чист алкохол/етанол в една напитка, а не за обема течност в чашата.
Именно СЪДЪРЖАНИЕТО НА АЛКОХОЛ В КРЪВТА (САК) е най-важното нещо, за което трябва да внимаваме при консумация на алкохол. Алкохолни продукти в еднакви разфасовки могат да съдържат различен брой стандартни напитки.
За сведение, алкохолно съдължание от 10гр. етанол се съдържа в следните количества и видове напитки:
Алкохолни напитки в еднакви разфасовки съдържат и различен брой калории. Полезна и интересна информация за калориите в алкохола може да се намери тук:
http://www.lifehack.bg/lifehealth/kolko-calorii-ima-v-razlichnite-vidove-alcohol/
Няма точно определение на термина “умерена” употреба на алкохол от пълнолетни, защото преработването на алкохола от организма зависи от много фактори: възраст, тегло, пол, здравословно състояние, кога и как се консумира алкохола и т.н..
Препоръките за умерена употреба на алкохол са за ЗДРАВИ и ПЪЛНОЛЕТНИ ХОРА и не бива да се прилагат от лица под 18г, от хора, чието състояние може да бъде повлияно от употребата на алкохол, като например при бременност, от хора с високо кръвно налягане или някакво друго заболяване, което налага прием на лекарства и медикаменти, изключващи употребата на алкохол.
Хората със зависимости или психични проблеми трябва да се въздържат от употребата на алкохол и/или да се обърнат към своя личен лекар за съвет.
Препоръките за умерен прием на алкохол дава Българското министерство на здравеопазването: http://ncphp.government.bg/files/hranene-bg.pdf
Повечето хора консумират алкохолни напитки умерено и с удоволствие при специални поводи, но има случаи, в които употребата на алкохол е абсолютно неподходяща.
В никакъв случай не употребявайте алкохол, когато:
- Шофирате или ви предстои да шофирате;
Дори и малки количества алкохол могат да засегнат способността за преценка, реакциите или координацията ни. Затова употребата на алкохол при шофиране е неподходяща и опасна за нас и околните.
- Когато спортувате или се готвите да спортувате;
- При бременност
Употребата на алкохол по време на бременност е свързано с повишен риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото. Алкохолът пречи на способността на плода да получава достатъчно кислород и хранителни вещества за нормално развитие на клетките в мозъка и други органи в тялото и може да доведе до развитието на Фетален алкохолен синдром (ФАС) – за повече информация посети страница АЛКОХОЛ И БРЕМЕННОСТ.
- На работното място
- Когато използвате машини, електрическо оборудване или ще работите на голяма височина
- Приемате медикаменти; в този случай винаги се консултирайте с лекар, ако не сте сигурни как вашите лекарства ще взаимодействат с алкохола
- Нямате навършени 18 години
Поради анатомо-физиологични особености на възрастта, черният дроб на подрастващите трудно преработва алкохола и дори малки количества от него могат да доведат до алкохолно отравяне и да нанесат сериозни вреди на младия организъм и най-вече на мозъка. Затова употребата на алкохол от непълнолетни лица е опасна и вредна.
Кога употребата става злоупотреба?
Редовното превишаване на препоръчителните за прием количества алкохол или редовното консумиране на алкохол с цел напиване може да доведе до временно или трайно увреждане на здравето.
Препоръчителните за консумация, безопасни количества алкохол на ден за здрави, пълнолетни мъже и жени за Република България са определени от МНЗ: http://ncphp.government.bg/files/hranene-bg.pdf
Употребата на голямо количество алкохол наведнъж може да навреди на здравето, тъй като организмът не е в състояние да го преработи за кратко време.
“Прекомерна употреба” е общо понятие, което няма еднозначно определение. Значението му варира от “пиене с цел напиване”, до изпиване на 3 или повече питиета едно след друго или за една вечер.
За да се предотврати прекомерната употреба на алкохол:
- трябва да се избягва “ПИЕНЕ С ЦЕЛ НАПИВАНЕ”
- да се внимава за броя на изпитите напитки, времето и обстоятелствата при консумиране на алкохол.
Пиенето с цел напиване и приема на големи дози алкохол за кратко време може сериозно да увреди мозъчните клетки.
По-голяма част от хората, които употребяват алкохол го правят разумно, но е добре всеки да има предвид рисковете, до които води прекомерната употреба на алкохол.
КРАТКОСРОЧНИ РИСКОВЕ:
- да не стигнем безопасно вкъщи
- рискови сексуални контакти, водещи до нежелана бременност и/или до болести, предавани по полов път
- спорове, скандали дори сбивания, а от там проблеми с властите, съставяне на криминално досие и/или подвеждане под съдебна отговорност
- наранявания и злополуки
- да станете жертва на престъпление
- алкохолна интоксикация, която води до тежки или по-леки увреждания на мозъка и нервната система
ДЪЛГОСРОЧНИ РИСКОВЕ:
- развитие на алкохолна зависимост
- трудности в сексуалния живот, включително импотентност
- увреждане на черния дроб: стеатоза, хепатит, цироза
- увреждане на панкреаса: панкреатит
- стомашно-чревни разстройства, язва, гастрит
- трайно нарушено равновесие и координация
- повишен риск от развитие на някои форми на рак, по специално на устата, дихателната система и рак на гърдата
- депресия и променливи настроения
- повишен риск от финансови затруднения, загуба на работното място или на жилището
- рискове за и в семейството
По-голяма част от хората, които употребяват алкохол, консумират умерено и без риск за здравето.
Също така, повече от половината пълнолетно население на света избира въобще да не консумира алкохол по религиозни, културни или здравословни причини.
КОЛКО КАЛОРИИ ИМА В ЛЮБИМОТО ВИ НАПИТКА?
Калориите, съдържащи се в алкохолните напитки, идват основно от етанола (алкохол) в тях. 1г етанол съдържа 7 калории.
Тук виждате примерното калорийно съдържание в Европейската стандартна мярка (10г етанол) на основни алкохолни напитки:
Количество калории в алкохолни напитки, съдържащи обикновено10г етанол:
Алкохолните напитки в различните държави обаче имат различна стандартна мярка на сервиране и често съдържанието на етанол в тях е различно от 10г. Някои спиртни напитки (като ликьори) имат по дефиниция определено количество захар (4 калории в 1г захар). Безалкохолните напитки, които решите да добавите във Вашата напитка, ще повлияят на общия прием на калории. В България стандартно приетата мярка за сервиране на спиртни напитки е 40мл или 16г етанол.
Калории (Kcal) в произволен избор на често сервирани напитки
Със сигурност обаче, спиртните напитки никога не се сервират в чаша от 100мл, какъвто е случаят с бирата и виното! Това би надхвърлило насоките за отговорна консумация и следователно 100мл НЕ е референтна единица за информиране на потребителите относно калориите в спиртните напитки.
Калориите, съдържащи се в алкохолните напитки, идват основно от етанола, като в 1г етанол се съдържат 7 калории. За информация как да изчислим етанола в алкохолните напитки, моля вижте меню “КАК ДА ИЗМЕРИМ КОЛИЧЕСТВОТО ЧИСТ АЛКОХОЛ (ЕТАНОЛ) В ЕДНА НАПИТКА?”
Освен това трябва да имате предвид, че някои напитки съдържат повече калории от други, например ликьори и кремообразни ликьори, заради добавената захар в тях (4 калории в 1г захар).
Примери за прием на калории в зависимост от размера на стандартната напитка, алкохолния градус и допълнителните хранителни съставки.