Aлкохолът и ние

Факти за алкохола

Алкохолът е другото име на етанола или етиловия алкохол. Съществуват много неофициални наименования на алкохола и много видове алкохолни напитки – наливна и бутилирана бира, вино, твърд алкохол и сайдер. Всички тези напитки съдържат етанол – това,  което сме свикнали да наричаме най-общо “алкохол”.  Етанолът се произвежда чрез естествен процес,  в който маята превръща захарта от плодове, зърнените култури и дори захарната тръстика,  в алкохол.  Чистият алкохол е безцветна, прозрачна течност, а процесът на добиването му се нарича ферментация.

Ферментация

Алкохолът се създава, когато маята атакува захарта. Този малък организъм расте и се размножава, като се храни със захар от плодове или зърнени култури. В хода на процеса се получава въглероден двуокис и алкохол.
Захар → енергия + алкохол + въглероден двуокис

Видове алкохолни напитки

При производството на вино, маята въздейства върху захарта, съдържаща се в намачканото грозде. Различните сортове грозде придават различен аромат и цвят на виното. За производството на сайдер се използват смачкани ябълки. Бирата се произвежда от зърнени култури – обикновено ечемик, към  който се прибавя хмел за аромат.

Грозде               ->                 вино, шампанско
Ябълки              ->                 сайдер
Ечемик              ->                 бира

Количеството алкохол в течността може да бъде увеличено чрез процеса на дестилация. По този начин се произвеждат спиртните напитки като уиски, джин, водка, коняк, ракия, ром. Тези напитки обикновено  съдържат 40% чист алкохол. В процеса на дестилация водата и алкохолът се отделят чрез изпаряване, като по този начин се постига по-висока концентрация на етанол.