Aлкохолът и ние
Факти за алкохола
Алкохолът е другото име на етанола или етиловия алкохол. Съществуват много неофициални наименования на алкохола и много видове алкохолни напитки – наливна и бутилирана бира, вино, твърд алкохол и сайдер. Всички тези напитки съдържат етанол – това, което сме свикнали да наричаме най-общо “алкохол”. Етанолът се произвежда чрез естествен процес, в който маята превръща захарта от плодове, зърнените култури и дори захарната тръстика, в алкохол. Чистият алкохол е безцветна, прозрачна течност, а процесът на добиването му се нарича ферментация.
Ферментация
Алкохолът се създава, когато маята атакува захарта. Този малък организъм расте и се размножава, като се храни със захар от плодове или зърнени култури. В хода на процеса се получава въглероден двуокис и алкохол.
Захар → енергия + алкохол + въглероден двуокис
Видове алкохолни напитки
При производството на вино, маята въздейства върху захарта, съдържаща се в намачканото грозде. Различните сортове грозде придават различен аромат и цвят на виното. За производството на сайдер се използват смачкани ябълки. Бирата се произвежда от зърнени култури – обикновено ечемик, към който се прибавя хмел за аромат.
Грозде -> вино, шампанско
Ябълки -> сайдер
Ечемик -> бира
Количеството алкохол в течността може да бъде увеличено чрез процеса на дестилация. По този начин се произвеждат спиртните напитки като уиски, джин, водка, коняк, ракия, ром. Тези напитки обикновено съдържат 40% чист алкохол. В процеса на дестилация водата и алкохолът се отделят чрез изпаряване, като по този начин се постига по-висока концентрация на етанол.