Пастис
Списък на съставките:
- Пастис (етилов алкохол от земеделски произход)
- Аромати – анасон
- Вода
- Цвят (естествено оцветяване от екстракти на сладък корен (Glicirrhiza spp.)
- Захар (подслажда се по-малко от 100 грама на литър)
Производствен процес:
Пастис е спиртна напитка с аромат на анасон, произведена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с анасон, звезден анасон и/или резене, както и естествени екстракти от сладък корен, като последният добавя глициризинова киселина (до максимум 0,5 г/ литър) и оцветители известни като халкони (при минимални 0,05 г/литър). Могат да се използват и други ароматизиращи препарати и естествени ароматични вещества. Пастисът има съдържание на анетол между 1,5 г и 2 г на литър.
Процесът за приготвяне на пастис включва един или комбинация от следните процеси: мацерация и/или дестилация; повторна дестилация на алкохола в присъствието на семената или други части на растенията; добавяне на естествени екстракти от растения с аромат на анасон.
Алкохолен градус
Пастисът, предлаган в търговската мрежа, има минимално алкохолно съдържание от 40 об.%.
Разрешено
Добавянето на подсладители (до максимум 100 г/1 л) и оцветители.
Няма