Пастис

 

Списък на съставките:

 

  • Пастис (етилов алкохол от земеделски произход)
  • Аромати – анасон
  • Вода
  • Цвят (естествено оцветяване от екстракти на сладък корен (Glicirrhiza spp.)
  • Захар (подслажда се по-малко от 100 грама на литър)


Производствен процес:

Пастис е спиртна напитка с аромат на анасон, произведена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с анасон, звезден анасон и/или резене, както и естествени екстракти от сладък корен, като последният добавя глициризинова киселина (до максимум 0,5 г/ литър) и оцветители известни като халкони (при минимални 0,05 г/литър). Могат да се използват и други ароматизиращи препарати и естествени ароматични вещества. Пастисът има съдържание на анетол между 1,5 г и 2 г на литър.

Процесът за приготвяне на пастис включва един или комбинация от следните процеси: мацерация и/или дестилация; повторна дестилация на алкохола в присъствието на семената или други части на растенията; добавяне на естествени екстракти от растения с аромат на анасон.

Алкохолен градус

Пастисът, предлаган в търговската мрежа, има минимално алкохолно съдържание от 40 об.%.

Разрешено

Добавянето на подсладители (до максимум 100 г/1 л) и оцветители.

Няма